Kurumsal Etkinlik Ve Organizasyon
Etkinlik Ve Davet Organizasyonları
Binicilik, kelime anlamıyla ata binme becerisidir. Uygun kuvvet uygulayarak atı kullanma becerisi veya atlı binicilik de diyebiliriz.
Günümüzde atlar spor, ulaşım, eğlence amacıyla ve sanatsal ve kültürel etkinlikler için kullanılıyorlar. Atlar ayrıca insan sağlığını ve duygusal gelişimini iyileştirmek için de kullanılıyor.
İnsanın bir canlı ile yapabileceği tek spor olan binicilik size farklı dünyaların kapılarını açıyor. Fiziksel kondisyon, denge becerileri ve adaptasyon için önerilen binicilik genç yaşta çok daha faydalı olmaktadır.
Biniciliğin Tarihi
Atı ilk defa ehlileştirenler Türklerdir. Çin’de yaşayan Chou “Çu” sülalesi ilk Türk devleti olarak bilinir ve binicilik sporunun izlerine bu dönemde rastlanır. Bir çok tarihçiye göre MÖ 900 yılında yaşamış olan Türk asıllı imparator Hiao usta bir binicidir.
Orta Asya’daki Türklerin atı binek hayvanı olarak kulladıkları bilinir. Türkler, göçebe yaşadıkları için atlar onlar için çok önemliydi. Bu sebeple Türkler iyi biniciydiler. Osmanlı döneminde ise yerleşik hayata adapte olan Türkler sadece askeri amaçla ata binmişlerdir.
At sırtında avlanan en eski topluluk Hititlerdir. MÖ 2600’de Çinliler ilk atlı askeri birlikleri kurmuşlardır. Süvari olarak da bilinen bu birlikler binicilik ve savaş tarihine damga vurmuşlardır. Çinliler ise ata binmeyi Hunlardan öğrenmişlerdir.
Binicilikteki gelişme eyerin bulunmasıyla hız kazanmıştır. İki çeşit binicilik vardır; İngiliz biniciliği ve Batı biniciliği. İngiliz biniciliği spor amacıyla yapılan biniciliktir. Batı biniciliği ise özellikle Amerika kıtalarındaki kovboylara özgü biniciliktir. Kovboylar sığır çobanlarıdır. Kovboylar atları çiftlikte sürü hayvanlarını kontrol etmek için eğitmişler ve binmişler.
Binicilik Branşları Nelerdir?
Uluslararası Binicilik Federasyonu’na göre binicilik branşları şunlardır;
- Engel Atlama
- At Terbiyesi ve Engelli At Terbiyesi
- Üç Günlük Yarışma
- Atlı Dayanıklılık
- Voltij (Atlı Jimnastik)
- Atlı Arabacılık ve Engelli Atlı Arabacılık
- Dizginleme
Resmi olayan branşlar ise şunlardır;
- Polo
- Varil Yarışları
- Horseball
- Atlı Okçuluk
Bu branşlar disipline edilmemiş, kültürel, gösteri veya yarış amaçlı sporlardır.
Atın Yürüyüş Biçimleri Nelerdir?
Atların doğuştan gelen ve sonradan öğretilen bir çok yürüyüş biçimi vardır. Doğal yürüyüş biçimleri;
- Adeta
- Süratli (Tırıs)
- Dörtnal
Rahvan ve eşkin gibi yürüyüş biçimleri atların sonradan öğrendiği yürüyüş biçimleridir.
Adeta: Atın en yavaş doğal yürüyüş biçimidir. Başlangıç seviyesindeki biniciler veya ilk defa ata binen kişiler için en rahat yürüyüş biçimidir.
Süratli: Atın Adeta biçiminden biraz daha hızlı yürümesidir. Süratli yürüyüş biçiminde at binicisi sıçramalardan dolayı eyer üzerinde kendini hafifçe kaldırmalıdır.
Dörtnal: Atın doğal yürüyüşleri arasında en hızlı olanıdır.
Binicilik Sporunun Faydaları Nelerdir?
Binicilik sporu 4 yaşından itibaren başlar. Özellikle çocukların gelişiminde ve hem çocukların hem yetişkinlerin sağlığında binicilik sporu önemli rol oynar. Binicilik sporu, kalp damar ve kas gelişimini sağlar. Ayrıca kan dolaşımını ve solunum sistemini iyileştirir. Kişinin duruşu düzelir ve dengesi güçlenir.
Bir çok uzman binicilik eğitimlerinin bel ve sırt kaslarını da geliştirdiği için fıtık ağrılarına iyi geldiğini belirtiyor. Fiziki rahatsızlıklarınız varsa mutlaka doktor kontrolüne gidin ve binicilik için doktorunuza danışın!
Binicilik Eğitimi
Binicilik eğitimi 4 yaşından başlar. Özellikle çocukların fiziksel ve zihinsel gelişiminde spor önemli yer almaktadır. Çocukların yaşlarına ve boy ve kilosuna göre uygun atlarla eğitimler yapılır. Bunlar genellikle küçük at diye de bilinen Pony ve Midilli atları ile yapılır.
Yetişkinler için at eğitimleri önce atı tanımayla ve giriş seviyesinde yürüyüş kararıyla (Adeta) başlıyor. İleriki seviyelerde kişi tek başına atı kontrol etmeyi öğrendiği zaman Süratli ve Dörtnal yürüyüşlerini yapabiliyor. Eğitim alan kişiler tek başına atı kontrol edebilir hale geldiği zaman manejde (at binilen saha) at binebilir ve arazi gezilerine çıkabilirler.
İleri seviye binicilik eğitimlerinde kişiler yarışlara ve profesyonel sporculuğa hazırlanır.
Binicilik Sporu Pahalı Mı?
Binicilik eğitimleri sanıldığının aksine çok pahalı eğitimler değildirler. Eğitim almak için kendi atınızın da olması gerekmez. Binicilik kulüplerinin kendi atlarıyla eğitim alabilirsiniz.
Binicilik Eğitimleri Ne Kadar Sürer?
1. Günü Birlik Gezintiler
Misafirlerin ata güvenmesi ve dokunabililmesi için profesyonel eğitmenler eşliğinde at üzerinde yapılan gezintiler.
2. Serbest Binici Kontrollü Gezintiler
9 yaş ve üzeri herkes için uygundur. Bu gezintimizde ilk defa ata binecek olan misafirlerimiz profesyonel eğitmenlerimizin yönlendirmesiyle atları kendileri kontrol ediyorlar.
10 dakika, 20 dakika ve 30 dakika olmak üzere üç farklı gezinti programı vardır. Bu gezinti sadece atın yürüyüş (adeta) temposunda yapılır.
3. Atlı Safari; Orman, Doğa ve Göl Gezintileri
Binicilik eğitimini kanıtlamış (lisanslı biniciler) veya Olimpos Atlı Spor Kulübü üye binicileri için geçerlidir. Detaylı parkur ve süre bilgisi gezintinin yapılacağı günkü hava durumu ve doğa koşullarına göre değişmektedir.
4. Binicilik Eğitimi
Temel binicilik eğitimleri ile başlayıp binicilerin lisanslı ve müsabık biniciler olmasını amaçlayan eğitimler. 5 yaş ve üzeri herkes için uygundur. 95 kg ve üzeri misafirler için uygun değildir.
Dersler ve Süreleri
Başlangıç seviyesinden lisanslı profesyonel bir binici olma sürecine kadar uzanan binicilik eğitimlerinde sizlere sadece ata iyi binmeyi değil atları daha yakından tanımayı ve anlamayı öğretiyoruz.
Tüm dersler birebir profesyonel eğitmenler ile birlikte aktif 30 dakika sürmektedir. Rezervasyon gerektirmektedir.
Eğitimler sadece at üstünde değil öncesinde atın hazırlık süreçleriyle başlar ve beslenme sürecine kadar devam eder.
Belirli seviyelerdeki öğrenciler için ortak dersler yapılabilmektedir.
Atlarla İlgili Kısa Bilgiler
- Bir at ortalama 450 kilo ağırlığındadır
- Bir atın ortalama ömrü 30 yıldır
- 300 farklı at türü vardır
- Taylar doğduktan 24 saat sonra dört nala koşmaya başlarlar
- Atlar ayakta uyuyabilirler
- Atlar sürü hayvanıdır
- En hızlı at saatte 88 KM hıza çıkmıştır
- Atlar kusamazlar
- Atların yaşı dişlerinden anlaşılır
Olimpos Harası
Tekirdağ, Çorlu’da bulunan at haramızda her seviyede profesyonel binicilik eğitimleri veriyoruz. Olimpos Atlı Spor Kulübü, Türkiye Binicilik Federasyonu’na bağlı uzman antrenörlerle 4 yaştan başlayarak her yaş grubu için at binme ve profesyonel atlı binicilik eğitimleri veriyor. Avrupa, İngiliz ve Pony cinsi atlarımızla çok özel dostluklar yaşayacak, anı defterinize kocaman izler bırakacaksınız.
Türkiye Binicilik Federasyonu Sporcu Lisansı bilgilendirme yazısı.
Daha fazla bilgi için bizimle +902826060490 numarasından iletişim kurabilir ve Binicilik sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.